Είστε γονείς; Αναγνωρίστε έγκαιρα τη σκολίωση


Είστε γονείς; Αναγνωρίστε έγκαιρα τη σκολίωση

Όλοι έχουμε ακούσει για τη σκολίωση όπου αρχίζει συνήθως στην εφηβική ηλικία (9-12 στα κορίτσια, 13-15 στα αγόρια) η σπονδυλική στήλη να στραβώνει και να προκαλεί αισθητικές και κινητικές αλλαγές στο σώμα του παιδιού μας. 

Είναι αναπτυξιακή διαταραχή που προκαλεί παραμόρφωση λόγω της συνδυασμένης στροφής και πλάγιας κλίσης στα δεξιά ή αριστερά. Χωρίζεται σε κατηγορίες ανάλογα με το σημείο που επηρεάζεται, αν είναι χαμηλά στη πλάτη (οσφυϊκή) ή ψηλά (θωρακική) ή συνδυασμένη. Πρέπει αν αναγνωρίσουμε ότι η σκολίωση έχει αλυσιδωτές αλλαγές στο σώμα και δεν έχει να κάνει μόνο με τη σκελετική διαταραχή για παράδειγμα η σκολίωση στη περιοχή του θώρακα επηρεάζει και τις αναπνευστικές λειτουργίες καθώς και την ίδια την ανάπτυξη των πνευμόνων.



Επειδή αρχικά οι αλλαγές είναι τόσο μικρές θα δώσουμε μικρές και απλές συμβουλές για να μάθουμε εύκολα να προσέχουμε αν κάτι πάει λάθος με τη σπονδυλική στήλη ενός παιδιού έτσι ώστε να το ψάξουμε γρήγορα και φυσικά έγκαιρα.

Η πιο έγκαιρη αναγνώριση γίνεται από τους γονείς αφού είναι οι πρώτοι που βλέπουν το παιδί τους χωρίς πολλά ρούχα ακόμα και στις ηλικίες που αναφερθήκαμε. Οι πιο εμφανείς αλλαγές είναι η διαφορά στο ύψος των ώμων, το να γέρνει ο λαιμός στη μια μεριά για να κρατήσει ευθυγράμμιση, ασύμμετρες ωμοπλάτες, η γραμμή της σπονδυλικής στήλης και η νοητή γραμμή που περνά από τους γοφούς.



Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά αλλαγών στο σώμα του τότε μπορείτε να συμβουλευτείτε ένα ορθοπεδικό που θα επιβεβαιώσει με τη χρήση ακτινογραφίας με μέτρηση ή να επισκεφτείτε ένα φυσιοθεραπευτή για να επαληθεύσει ότι υπάρχουν κάποιες σωματικές αλλαγές που υποδεικνύουν ενδείξεις της παρουσίας σκολίωσης.

Αν αυτό είναι γεγονός τότε μια ομάδα επιστημόνων θα πρέπει να παρακολουθήσει το παιδί και να σημειώνει αλλαγές και παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του.

Από τη φυσιοθεραπευτική προσέγγιση μπορούν να δοθούν αναπνευστικές και διορθωτικές ασκήσεις στο σπίτι και χρήση διαφόρων φυσιοθεραπευτικών τεχνικών στο χώρο φυσιοθεραπευτηρίου που επικεντρώνονται στην ενδυνάμωση των σταθεροποιητών μυών της σπονδυλικής στήλης.

Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι όλες οι μέθοδοι και παρεμβάσεις (π.χ. κηδεμόνας) δεν είναι μέτρα ολοκληρωμένης θεραπείας της σκολίωσης επειδή δεν είναι νόσημα για να θεραπευτεί. Είναι μια σκελετική ανωμαλία και τα μέτρα που θα πάρουμε είναι για να σταματήσουμε την εξέλιξη της σκολίωσης και για να διατηρήσουμε τη σκελετική και λειτουργική ισορροπία του σώματος, με όσο το δυνατό καλύτερες διορθώσεις και ευθυγραμμίσεις.

Στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις ένας ορθοπεδικός θα μπορούσε να εισηγηθεί εγχείρηση για αναχαίτιση της σκολίωσης και αποφυγή της αγκύλωσης, θυσιάζοντας όμως την κινητικότητα μέρους της σπονδυλικής στήλης.     



Σαν γονείς οφείλουμε να ελέγχουμε το σώμα των παιδιών μας τακτικά ειδικά αν έχουμε ιστορικό περιπτώσεων στην οικογένεια. Βασίστε τους ελέγχους στα σημεία που προαναφερθήκαμε και προσέξτε τις αλλαγές γρήγορα γιατί η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να γλυτώσει το παιδί σας από πολλές μελλοντικές σκελετικές δυσλειτουργίες.

Tags σκολιωση, παιδι, ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.4618 s (233 Queries.) // Parse time: 0.2989 s // Total time: 3.7607 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X