Αν το σπίτι των ονείρων σας είναι στους στόχους της νέας χρονιάς μπορεί να γίνει πραγματικότητα χωρίς άγχος!


Αν το σπίτι των ονείρων σας είναι στους στόχους της νέας χρονιάς μπορεί να γίνει πραγματικότητα χωρίς άγχος!

Το τέλος της κάθε χρονιάς μας βρίσκει συνήθως στον απολογισμό της, αλλά και στις σκέψεις για νέες αποφάσεις καθώς ο Ιανουάριος ανοίγει τον δρόμο για δημιουργία με νέους στόχους και επιδιώξεις!

Για κάθε ζευγάρι το θέμα κατοικία έχει πρωταρχικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στο ταξίδι της οικογενειακής ζωής αφού είναι ο χώρος που θα στεγάσει την οικογένεια και θα φιλοξενήσει όχι μόνο την καθημερινή ρουτίνα αλλά και τα πάρτυ, τις φιλικές συγκεντρώσεις και γενικά όλες τις φάσεις της ζωής που θα περάσουν σαν σενάριο ταινίας με σκηνικό το σπίτι. 

Το σπίτι των ονείρων σας μπορεί να γίνει πραγματικότητα αφού η όλη διαδικασία μελέτης και κατασκευής είναι πολύ συγκεκριμένη και μπορεί να οργανωθεί σωστά με την βοήθεια του επαγγελματία αρχιτέκτονα που θα επιλέξετε, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και η κατασκευή χωρίς ταλαιπωρία και άγχος.

H επιλογή του αρχιτέκτονα θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά γιατί το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τις ικανότητες του αρχιτέκτονα αλλά και από την επιτυχία της συνεργασίας του με τον ιδιοκτήτη. Για να πετύχει αυτή η συνεργασία θα πρέπει η επιλογή του αρχιτέκτονα να γίνεται με κριτήριο την εμπιστοσύνη στην δουλειά του και τις υπηρεσίες του.

Αφού επιλέξετε τον αρχιτέκτονα σας, η όλη διαδικασία μπορεί να οργανωθεί σε πέντε ενότητες:
1. Αρχικές αποφάσεις: Αρχίζοντας με το πρώτο βήμα και νοουμένου ότι έχετε ήδη το οικόπεδο, θα πρέπει να αποφασίσετε ποιούς χώρους πραγματικά χρειάζεστε σύμφωνα με τον τρόπο ζωής σας για να αποτελέσουν το σπίτι όπου θα περάσετε την ζωή σας. Θα πρέπει να φανταστείτε την ζωή σας όπως θα εξελίσσεται στο σπίτι αυτό με την πάροδο του χρόνου και να προβλέψετε τις πιθανές μελλοντικές σας ανάγκες. Παράλληλα θα πρέπει να κάνετε το οικονομικό σας πρόγραμμα για την κατασκευή του σπιτιού, λαμβάνοντας υπόψη εκτός από το κόστος κατασκευής και τα έξοδα για μελετητές, άδειες, επίπλωση και εξοπλισμό του σπιτιού όπως επίσης να διερευνήσετε τις επιλογές χρηματοδότησης που υπάρχουν σήμερα. Eίναι πολύ σημαντικό στο στάδιο αυτό ο αρχιτέκτονας με την εμπειρία του να σας βοηθήσει να πάρετε τις σωστές αποφάσεις για το μέγεθος του κτιρίου ώστε να μην ξεφύγετε απο τον προυπολογισμό σας.

2. Αρχιτεκτονική μελέτη: Στη συνέχεια ο αρχιτέκτονας θα ετοιμάσει τα πρώτα σχέδια με τις σκέψεις του για το κτίριο τα οποία θα επεξεργαστεί σε συνεργασία μαζί σας και θα κάνει αλλαγές έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να σας ικανοποιεί. Η ρεαλιστική απεικόνιση του κτιρίου σε φωτογραφίες που θα ετοιμάσει ο αρχιτέκτονας θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε πλήρως το κτίριο σαν να έχει κατασκευαστεί. Η διαδικασία μελέτης του κτιρίου θα πρέπει να σας δώσει την ευκαιρία να έχετε ουσιαστική συμμετοχή έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να σας εκφράζει και να νιώθετε όμορφα στον χώρο σας.


3. Οικοδομική άδεια: Αφού οριστικοποιηθεί το κτίριο σε ότι αφορά την διαρύθμιση των χώρων και την μορφή, τότε η διαδικασία προχωρεί στο στάδιο της Οριστικής μελέτης όπου ετοιμάζονται από όλους τους μελετητές (πολιτικός μηχανικός, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανολόγος μηχανικός) οι απαραίτητες μελέτες για την υποβολή της αίτησης για Οικοδομική Άδεια και παράλληλα ετοιμάζονται όλα τα σχέδια και προδιαγραφές για την κατασκευή.
4. Προσφορές: Στην φάση των προσφορών θα πρέπει να γίνεται προσεκτική επιλογή των εργολάβων που θα προσφοροδοτήσουν έχοντας ως κριτήρια την ποιότητα της εργασίας, την συνέπεια στο χρόνο κατασκευής, την ικανότητα για συνεργασία και την οικονομική φερεγγυότητα. Ο αρχιτέκτονας θα αξιολογήσει τις προσφορές και θα σας βοηθήσει να σχηματίσετε την σωστή εικόνα, ώστε λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα να αποφασίσετε με ποιον εργολάβο θα συνεργαστείτε. Aφού υπογραφούν τα απαραίτητα έγγραφα Συμβολαίου και δοθεί η προκαταβολή στον εργολάβο θα αρχίσει η κατασκευή του κτιρίου.


5. Κατασκευή: Kατά τη διάρκεια της κατασκευής ο αρχιτέκτονας επιβλέπει όλα τα στάδια τα οποία θεωρεί απαραίτητα για να τηρηθούν σωστά τα σχέδια και οι προδιαγραφές. Οι μελετητές πολιτικός μηχανικός, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανολόγος μηχανικός επιβλέπουν το τμήμα που αφορά τις δικές τους μελέτες.

Σε γενικές γραμμές ο προκαθορισμός στόχων, ο σωστός οικονομικός προγραμματισμός, οι προσεκτικές επιλογές, οι μελετημένες αποφάσεις και η εποικοδομητική συνεργασία με τον αρχιτέκτονα θα έλεγα ότι είναι σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να έχει υπόψη ο καθένας που σκοπεύει να προχωρήσει σε σχεδιασμό και κατασκευή κατοικίας, έτσι ώστε η όλη διαδικασία να αποτελέσει γι’αυτόν μια ευχάριστη εμπειρία.

www.architecturedp.com

Tags Σπιτι, Αρχιτεκτονική, λελιτα ιωαννιδου, www.architecturedp.com, αρχιτεκτονας


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5741 s (251 Queries.) // Parse time: 0.4854 s // Total time: 3.0595 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X