Αμφίβολη η διεξαγωγή της Eurovision από το Ισραήλ!


Αμφίβολη η διεξαγωγή της Eurovision από το Ισραήλ!

Όλες οι νέες εξελίξεις…

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων Μέσων το Ισραήλ για ακόμα μία φορά φαίνεται να κινδυνεύει να χάσει τη διοργάνωση του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Γιουροβίζιον του 2019. Και αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Το θέμα που προκύπτει αυτή τη φορά είναι οικονομικό αλλά και πολιτικό αφού οι πολιτικές διαφωνίες στο εσωτερικό της χώρας δεν έχουν επιτρέψει την πληρωμή της εγγύησης των 12 εκατομμυρίων ευρώ που ζητά κάθε χρόνο η EBU από τη διοργανώτρια χώρα.

Η αιτία αυτής της εκπρόθεσμης διορίας-λήγει σήμερα 14 Αυγούστου- προέρχεται μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών  και της Ισραηλινής Δημόσιας Ραδιοτηλεοπτικής Εταιρείας Kan αφού κανένας από τους δύο δεν προτίθεται να πληρώσει την εγγύηση των 12 εκ. ευρώ.

Η διορία που είχαν οι Ισραηλινοί από την EBU αρχικά ήταν την 1η Αυγούστου αλλά ζήτησαν δεύτερη παράταση μέχρι σήμερα 14 Αυγούστου. Η εγγύηση όμως ακόμα δεν πληρώθηκε και σύμφωνα και με τις δηλώσεις των ίδιων εμπλεκομένων στο Ισραήλ, η διοργάνωση είναι στον αέρα.
Ο πρόεδρος της Kan, Gil Omer, έστειλε στις, 12 Αυγούστου, επιστολή στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, στην οποία, μεταξύ άλλων, γράφει:

‘"Σε δύο μέρες η Ισραηλινή Δημόσια Ραδιοτηλεοπτική Εταιρεία θα πρέπει να βρει εγγύηση 12 εκατομμυρίων ευρώ για να διασφαλίσει τη διοργάνωση της Γιουροβίζιον 2019 στο Ισραήλ, χρονικό σημείο δίχως επιστροφή. Αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, η Γιουροβίζιον 2019 δεν θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατέβαλα μεγάλες προσπάθειες να ενημερώσω αυτούς που θα πάρουν την απόφαση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ώστε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να τις λύσουμε. Σε διάφορες επιστολές που έστειλα αυτή την περίοδο, τόνισα ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία ο διαγωνισμός για το Ισραήλ, τόσο για την εικόνα της χώρας όσο και από οικονομικής άποψης. Δυστυχώς οι επανειλημμένες αιτήσεις μας για εντατική δουλειά, ώστε να λυθούν τα μεγαλύτερα προβλήματα που στέκονται εμπόδιο στη διοργάνωση του διαγωνισμού στο Ισραήλ, ακόμη δεν απαντήθηκαν’’

Σε άρθρο της, ισραηλινή ειδησεογραφική ιστοσελίδα ανέφερε ότι η Kan θα πρέπει να καταργήσει περισσότερες από 200 θέσεις εργασίας για να βρει το ποσό της εγγύησης ή να κόψει σημαντικά τον προϋπολογισμό του προγράμματός της. Η κυβέρνηση του Ισραήλ όμως δεν κάμφθηκε από αυτές τις πιέσεις. Μάλιστα ο Υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να βοηθήσει τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα στη χρηματοδότηση του διαγωνισμού.

Διαβάστε επίσης: Ελένη Φουρέιρα: Απέκτησε το δικό της αστέρι στην Αγία Νάπα!

Η πλευρά του Υπουργού Οικονομικών
Ο Υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μοσέ Καλόν, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ynet πως η ΚΑΝ μπορεί εύκολα να βρει την εγγύηση για την EBU: ''Μπορούν να βρουν την εγγύηση μέσα σε ένα λεπτό. Αν δεν καταθέσουν την εγγύηση, θα διαπράξουν πολύ μεγάλο σφάλμα. Η εταιρεία είναι δημόσια οντότητα, παίρνει δημόσια χρήματα και πρέπει να δουλεύει σύμφωνα με τους κανονισμούς. Η διοργάνωση της Γιουροβίζιον στο Ισραήλ εξαρτάται μόνο από τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Κανένας δεν του στέκεται εμπόδιο''.

Τι υποστηρίζει η EBU
Η EBU έδωσε απάντηση για το όλο ζήτημα σε ερώτημα που της τέθηκε από το esctoday.com: ''Η EBU εργάζεται εντατικά με την ΚΑΝ πριν από την αυριανή λήξη της προθεσμίας σχετικά με την προώθηση των λεπτομερειών για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον του χρόνου. Κάθε χρόνο πρέπει να παρέχονται οικονομικές εγγυήσεις στην EBU προτού ξεκινήσουν τα σχέδια και ανακοινωθεί η πόλη που θα φιλοξενήσει τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Στην περίπτωση που κάποιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν εκπληρώσει τις απαιτήσεις, πάντα υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, όπως είναι φυσιολογικό, όταν σχεδιάζει κανείς ένα τόσο μεγάλο γεγονός με πολλούς διεθνείς ενδιαφερόμενους.''

Η λογική λέει ότι την τελευταία στιγμή οι Ισραηλινοί θα βρουν τη λύση και θα πληρώσουν την εγγύηση αφού σαφώς και δεν θέλουν να χάσουν μια τόσο μεγάλη και δημοφιλή διοργάνωση. Αν όμως δεν το κάνουν δεν αποκλείεται η Κύπρος, αφού τερμάτισε 2η, να παίξει και πάλι δυνατά στα ρεπορτάζ για να φιλοξενήσει το μεγάλο πάρτι της Eurovision. Από την άλλη όμως πιο έτοιμη για να διοργανώσει τον διαγωνισμό το 2019 φαίνεται πως είναι η Αυστρία που τερμάτισε στην 3η θέση.

Αυτό δεν συνέβη για πρώτη φορά
Το Ισραήλ σύνφωνα με την ιστορία του διαγωνισμού κέρδισε τέσσερις φορές, αλλά φιλοξένησε μόνο δύο φορές με το 2019 να είναι η τρίτη φορά. Το 1978 κέρδισε για πρώτη φορά και ο διαγωνισμός του '79 πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ. Εκείνη τη χρονιά το Ισραήλ κερδίζει για δεύτερη συνεχόμενη φορά τον διαγωνισμό με το τραγούδι Hallelujah. Το Ισραήλ απέρριψε όμως τη φιλοξενία του διαγωνισμού το 1979 και οι Κάτω Χώρες ανέλαβαν τη διοργάνωση. Το 1998 η Dana International κερδίζει τον διαγωνισμό για το Ισραήλ και η διοργάνωση πραγματοποιείται στην Ιερουσαλήμ.

Η Netta κερδίζει τον διαγωνισμό και το Ισραήλ για 4η φορά στέφεται νικήτρια χώρα με τα πράγματα να είναι ρευστά αφού ακόμη δεν έχει αποφασιστεί σε ποια πόλη θα γίνει ο διαγωνισμός αν τελικά πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ. Οι υποψήφιες πόλεις για να φιλοξενήσουν τον διαγωνσιμό το 2019 είναι η Ιερουσαλήμ που συγκεντρώνει πολλές αντιδράσεις, το Τελ Αβίν και η πόλη Ελιάτ.

Με πληροφορίες από: eurovisionary.com, ogaegreece.com

Tags eurovision, israel, Ισραηλ, showbiz κύπρος, gossip, Eurovision 2019


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5081 s (251 Queries.) // Parse time: 0.6297 s // Total time: 3.1377 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X