Αυγό: Ένα παρεξηγημένο τρόφιμο


Αυγό: Ένα παρεξηγημένο τρόφιμο

H Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας λέει όλες τις αλήθειες σχετικά με το αυγό.

Η πλέον διαδεδομένη άποψη που υπάρχει ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση του αυγού, λόγω του ότι περιέχει υψηλό ποσό χοληστερόλης, έχει καταρριφθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών, ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, εφόσον η συνολική μας διατροφή είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της διατροφής έρχονται ουσιαστικά να αναιρέσουν αυτήν την άποψη και να αποκαταστήσουν την αλήθεια υπέρ αυτού του τόσο αδικημένου τροφίμου.

Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του κρόκου σε χοληστερόλη, στο παρελθόν (πολλές φορές ακόμα και σήμερα) οι γιατροί συνέστηναν στα άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις να αποκλείουν τα αυγά από τη διατροφή τους. Μάλιστα επικρατούσε η σύσταση κατανάλωσης έως 2-3 αυγών την εβδομάδα από το σύνολο του πληθυσμού.

Την ανατροπή των παραπάνω δεδομένων έφερε ένα πλήθος μελετών σε περισσότερα από 5.000 άτομα για χρονικό διάστημα δυόμιση δεκαετιών η οποία έδειξε ότι τελικά δεν είναι η πρόσληψη της χοληστερόλης από τα αυγά και γενικότερα από τις τροφές που αυξάνει τη χοληστερόλη του αίματος αλλά η συνολική διατροφή που είναι υψηλή σε λιπαρά και κυρίως κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται σε ζωικές τροφές. Πιο συγκεκριμένα, μια διατροφή πλούσια σε κρέατα (μπριζόλα με το ορατό λίπος, λουκάνικα κ.τ.λ.), ζωικά λίπη (όπως το βούτυρο) και τηγανιτά τρόφιμα ευθύνεται για την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα.

Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση έως και ενός αυγού την ημέρα είναι απολύτως ασφαλής.

Η πολύτιμη σύνθεση:

Το αυγό θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη τροφή, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για μια ισορροπημένη διατροφή. Συγκεκριμένα, το ασπράδι του αυγού περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (αφομοιώνονται δηλαδή σε υψηλό ποσοστό από τον οργανισμό). Επίσης περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, κάτι που το καθιστά πολύ σημαντικό τρόφιμο για την παιδική διατροφή, καθώς οι πρωτεΐνες στην παιδική ηλικία είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του μυϊκού ιστού, τη δημιουργία νέων κυττάρων αλλά και την παραγωγή πολύτιμων ουσιών για τον ανθρώπινο οργανισμό όπως είναι τα ένζυμα, οι ορμόνες και τα αντισώματα.

Επιπλέον, αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου και περιέχει μόλις 5 γραμμάρια λίπους, ιδανική ποσότητα σύμφωνα με το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής. Σημαντική είναι επίσης και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες, καθώς ο κρόκος περιέχει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, Ε, ενώ σε όλο το αυγό βρίσκονται οι βιταμίνες της ομάδας Β αλλά και φυλλικό οξύ. Ακόμα περιέχει σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων όπως κάλιο, φώσφορο, ιώδιο και ψευδάργυρο, ενώ περιέχει και σημαντικές ποσότητες χοληστερόλης.

Το αυγό επίσης αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές δύο αντιοξειδωτικών ουσιών (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), οι οποίες συμβάλλουν στην μείωση της επιδεκτικότητας της κακής χοληστερόλης στην οξείδωση και προστατεύουν τον οργανισμό έναντι τα πιθανότητας εμφάνισης αθηροσκλήρωσης. Επίσης δρουν προστατευτικά ενάντια στον σχηματισμό καταρράκτη και βλαβών της ωχράς κηλίδας του αμφιβληστροειδή, καθιστώντας το αυγό ένα σημαντικό τρόφιμο για την διατήρηση της υγείας των ματιών.

Συμπερασματικά:

Φαίνεται, δηλαδή, ότι αυτό που αυξάνει τη χοληστερίνη, καθώς και όλα τα λιπίδια στον οργανισμό μας, είναι τα κορεσμένα λίπη και όχι η χοληστερίνη των τροφών (ένα αυγό έχει 4,5 γραμμάρια λίπους, εκ των οποίων μόλις το 1,5 γραμμάριο είναι κορεσμένα). Εάν είστε υγιείς, λοιπόν, μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα έως και έξι αυγά την εβδομάδα! Ωστόσο, όταν υπάρχει έστω και η τάση για υπερχοληστεριναιμία τα αυγά πρέπει να αποφεύγονται τελείως, ενώ για τα παιδιά οι παιδίατροι συνιστούν 2-3 αυγά την εβδομάδα.

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 00357 99038921

Tags στελλα πετριδου, αυγο, Διατροφή, υγεια, health, egg, diet


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5345 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2283 s // Total time: 2.7628 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X