Αυτοπεποίθηση: Πώς μπορούμε να την καλλιεργήσουμε;


Αυτοπεποίθηση: Πώς μπορούμε να την καλλιεργήσουμε;

H Μαρία Φωτιάδου, Κλινική Ψυχολόγος μας εξηγεί ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ατόμων με αυτοπεποίθηση.

Η αυτοπεποίθηση είναι μια "στάση" που επιτρέπει στο άτομο να έχει μια θετική αλλά και ρεαλιστική αντίληψη για τον εαυτό του και για τις ικανότητές του να χειρίζεται τις καταστάσεις ή τις δυσκολίες που το αφορούν.

Οι σχέσεις μας είναι πιο υγιείς, απολαμβάνουμε περισσότερο την παρέα των φίλων μας, τις ώρες της μοναξιάς μας, ζούμε έντονα γιατί δεν φοβόμαστε, συγχωρούμε ευκολότερα, δεν κρατάμε θυμούς, δεν νιώθουμε εκδίκηση και μπορούμε να προχωράμε και να ξεπερνάμε καταστάσεις που μας δυσκολεύουν. Για όλα αυτά, όμως, ένα απαραίτητο στοιχείο που θα πρέπει να διαθέτουμε είναι η αυτοπεποίθηση.

Η έλλειψή της, μας δυσκολεύει. Μας κάνει να νιώθουμε άβολα και να βλέπουμε τον εαυτό μας μειονεκτικά. Έχουμε την αίσθηση πως οτιδήποτε κάνουμε ή σκεφτόμαστε είναι λάθος. Δεν πιστεύουμε, δηλαδή, στις ικανότητές μας και τις δυνάμεις μας κι έτσι σιγά - σιγά, χωρίς να το καταλάβουμε, χάνουμε τον εαυτό μας. Και στο σημείο αυτό αρχίζουν οι ερωτήσεις προς τον εαυτό: Ποιος είμαι; Τι ξέρω; Τι μπορώ; Τι αξίζω; Πόσο αξίζω;

Απαντώντας, λοιπόν, σ´ αυτά τα ερωτήματα με θετικό τρόπο σημαίνει πως πατάμε καλά στα πόδια μας. Η αυτοπεποίθηση είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την καλή πορεία της ζωής μας και λειτουργεί ως βιταμίνη για την ψυχή μας. Την θρέφει, την αναζωογονεί, την γεμίζει με ενέργεια και θετική διάθεση. Δεν είναι τυχαίο που στις περισσότερες ψυχικές διαταραχές του ανθρώπου απουσιάζει.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ατόμων με αυτοπεποίθηση;

1. Διαχειρίζονται την εξάρτησή τους από το αποτέλεσμα: Οι άνθρωποι που έχουν αυτοπεποίθηση δεν ανησυχούν για την έκβαση της κατάστασης. Η προσοχή τους εστιάζεται στην ενέργεια ή τη δραστηριότητα, σε αντίθεση με το εξωτερικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που αποτύχουν, βιώνουν την προσπάθεια ως μια μαθησιακή εμπειρία σε αντίθεση με μια αντανάκλαση του ποιοι είναι ως πρόσωπα ή ακόμα και το πόσο αξίζουν.

2. Αξιολογούν τους εαυτούς τους με ακρίβεια: Αξιολογούν τον εαυτό τους χωρίς να στηρίζονται αποκλειστικά στη γνώμη των άλλων. Εστιάζονται στο πως οι ίδιοι βλέπουν τη συμπεριφορά τους, τη δουλειά τους, τα επιτεύγματά τους και τον εαυτό τους.

3. Δεν νιώθουν την ανάγκη να είναι πάντα σωστοί: Άνθρωποι με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα πρωτόγονά τους συναισθήματα επιλέγοντας να συμμετέχουν και να ακούσουν πραγματικά σε μια συζήτηση ασχέτως των αντίθετων απόψεων που μπορεί να υπάρχουν. Επίσης, είναι έτοιμοι να δεχθούν εποικοδομητική κριτική από τους άλλους, χωρίς να παίρνουν αμυντική θέση. Η προσοχή των ανθρώπων με αυτοπεποίθηση δεν εστιάζεται στο κατά πόσο οι άλλοι τους αντιλαμβάνονται ως ικανούς, αλλά για το πώς μπορούν να βελτιωθούν για το μέλλον.

4. Δίνουν έμφαση στις δυνατότητές τους: Ενισχύουν, επιβραβεύουν τον εαυτό τους για κάθε τι που προσπαθούν. Δίνουν πιο πολλή έμφαση στην προσπάθεια, εφόσον από εκεί ξεκινούν όλα, παρά στα αποτελέσματα (που δεν εξαρτώνται πάντα από τους ίδιους).

5. Δεν κρύβουν τις ευαισθησίες τους: Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, το να δείχνουμε ευάλωτοι δε σημαίνει αδυναμία. Πρόκειται για μια πολύ ανθρώπινη κατάσταση που είναι τόσο γοητευτική όσο και συναρπαστική. Το να δείχνουμε ευάλωτοι χωρίς να νιώθουμε άσχημα γι’ αυτό κάνει πιο εύκολη την εγκαθίδρυση εμπιστοσύνης και αποκαλύπτει μια αίσθηση αυτοπεποίθησης. Δίνει επίσης, ένα δυναμικό μήνυμα: ότι είναι εντάξει να μην είμαστε τέλειοι και ότι δεν χρειάζεται να είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας.

Μαρία Φωτιάδου

Κλινική Ψυχολόγος

Τηλ, 00357 99222020

Tags παιδι, αυτοπεποίθηση, υγεια, life, μαρια φωτιαδου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0048 s (13 Queries.) // Parse time: 0.0334 s // Total time: 0.0383 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X