Πράγα & Κεντρική Βοημία: Εκεί που το παραμύθι συνεχίζεται


Πράγα & Κεντρική Βοημία: Εκεί που το παραμύθι συνεχίζεται

Κάστρα και βασιλιάδες, πλακόστρωτα δρομάκια, γοτθική, μπαρόκ και αρ νουβό αρχιτεκτονική συμπληρώνουν το παραμύθι μίας πόλης όνειρο που γνωρίσαμε μέσα σε ένα πενθήμερο ταξίδι με την Cyprus Airways.

Η Πράγα ήταν μία πόλη που ήθελα οπωσδήποτε να επισκεφθώ για να μπορέσω να κάνω τη σύγκριση με τις γειτονικές της Βουδαπέστη και Βιέννη. Κάθε φορά, όμως, που ταξιδεύω σε μία πόλη αντιλαμβάνομαι πως δεν μπορώ και δεν γίνεται να κάνω συγκρίσεις για ένα και μοναδικό λόγο: διότι η κάθε πόλη σου δημιουργεί ξεχωριστά συναισθήματα, σου προσφέρει άλλα ερεθίσματα και την επισκέπτεσαι σε άλλη εποχή του χρόνου και σε διαφορετική ηλικία.

Η προσέγγιση είναι διαφορετική στην ηλικία των 18 αλλιώτικη στα 25 και με άλλη οπτική στα 37. Τουλάχιστον για μένα. Έχοντας αυτή την προσέγγιση ως μπούσουλα αποφάσισα να ταξιδεύω και μπορώ να πω ότι με αυτό το σκεπτικό απολαμβάνω πλέον την κάθε στιγμή, σε κάθε πόλη και χώρα του κόσμου που θα βρεθώ χωρίς συγκρίσεις και κατ’ επέκταση απογοητεύσεις.

Δοκίμασε το και θα με θυμηθείς.

Απευθείας πτήσεις από Λάρνακα   
Το ταξίδι στην Πράγα έγινε με αφορμή τις απευθείας πτήσεις που πραγματοποιούν κάθε Δευτέρα και Παρασκευή οι Cyprus Airways από την Λάρνακα στο αεροδρόμιο Vaclav Havel (πρώτος πρόεδρος της πρώην Τσεχοσλοβακίας μετά τη Βελούδινη Επανάσταση το 1989). Η απευθείας  πτήση Λάρνακα-Πράγα με τις Cyprus Airways διαρκεί λιγότερο από τρεισήμισι ώρες με τα άνετα A319 και το ευγενικό πλήρωμα της εταιρείας πάντα πρόθυμο και χαμογελαστό να σε εξυπηρετήσει.

Αεροδρόμιο - Πράγα
Η απόσταση του διεθνούς αεροδρομίου της Πράγας από το κέντρο της πόλης είναι λιγότερη από είκοσι χιλιόμετρα. Μπορείς να φτάσεις στην πόλη χρησιμοποιώντας λεωφορείο (εισιτήρια πωλούνται στο αεροδρόμιο) με επιβίβαση στο μετρό με πολύ φθηνό αντίτιμο. Επιπλέον, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ταξί αεροδρομίου (30-40 ευρώ) και μεταφορείς με μίνι-λεωφορεία κάνοντας μάλιστα online κράτηση.

Μία πόλη σαν σκηνικό
Φέτος, στις 28 Οκτωβρίου η Πράγα γιόρτασε πανηγυρικά την επέτειο των 100 χρόνων από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Τσεχοσλοβακίας από την Αυστροουγγαρία και την ανάδειξή της ως πρωτεύουσας του νεοσύστατου κράτους. Το 1993 και μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και του κομμουνισμού η Πράγα έγινε η πρωτεύουσα της νεοσύστατης Τσεχίας μετά τον ειρηνικό διαχωρισμό της από τη Σλοβακία.

Η ιστορία όμως της Πράγας δεν περιορίζεται μέσα σε αυτά τα 100 χρόνια, από το 1918 δηλαδή μέχρι και σήμερα αλλά έχει τις ρίζες της στην Παλαιολιθική Εποχή. Η πόλη του 1,2 εκατομμύριων κατοίκων σήμερα δεν είναι τυχαίο που αποκαλείται «χρυσή πόλη» της Ευρώπης και «μητέρα των πόλεων» αφού οι μύθοι και η ιστορία που την συνοδεύουν την θέλουν να πρωταγωνιστεί σε σημαντικές ιστορικές περιόδους με σπουδαίες προσωπικότητες και ηγέτες των περασμένων αιώνων, με γενναίους βασιλιάδες και Ρωμαίους Αυτοκράτορες αφού υπήρξε και πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 1346.

Αρκεί μία μικρή περιδιάβαση στους πλακόστρωτους δρόμους της πόλης για να αντιληφθείς μέσα από το αμάλγαμα της αρχιτεκτονικής και των ιδιαίτερων κτισμάτων της το πέρασμα πολλών και διαφορετικών κατακτητών που άφησαν ανεξίτηλο ο καθένας το δικό του στίγμα στην πόλη. Από τα παραμυθένια κάστρα και κτίρια που δημιουργούν ένα ιδιαίτερο μείγμα μπαρόκ και γοτθικής αρχιτεκτονικής μέχρι τα πιο σύγχρονα αρ νουβό εντυπωσιακά κτίσματα της παλιάς πόλης η οποία ανήκει στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1992.

Άλφονς Μούχα και Δημαρχιακό Μέγαρο
Έναν από τους σημαντικότερους Τσέχους ζωγράφους και εκπροσώπους της Αρ Νουβό, τον Άλφονς Μαρία Μούχα (1860-1939) στον οποίο είναι αφιερωμένο και το ομώνυμο μουσείο στην πόλη είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε με το που πατήσαμε το πόδι μας στην Πράγα, μέσα από την περιοδική του έκθεση "The Slav Epic" (διάρκεια έκθεσης μέχρι 13/01/2019).

Η έκθεση στεγάζεται σε ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Πράγας το Δημαρχιακό Μέγαρο που σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο. Μάλιστα μία από τις αίθουσες του, η Αίθουσα του Δημάρχου είναι διακοσμημένη από τον ίδιο τον Μούχα. Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα της Αρ Νουβό, χτίστηκε μεταξύ 1906-1912 και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ιστορία της πόλης αφού από το εξωτερικό μπαλκόνι του κτιρίου διακηρύχτηκε η ανεξαρτησία της Τσεχοσλοβακίας. Το Δημαρχιακό Μέγαρο παρέχει ειδικές ξεναγήσεις καθημερινά με ξεναγό. Περισσότερα εδώ.

Στο Δημαρχιακό Μέγαρο θα βρεις το American Bar στο υπόγειο, που είναι το παλαιότερο μπαρ της Πράγας και το δεύτερο παλαιότερο της Ευρώπης, ένα παραμυθένιο καφέ στο ισόγειο, το εστιατόριο Plzenska για τσέχικη κουζίνα και το γαλλικό εστιατόριο που λειτουργεί από το 1911.

Και όλο αυτό ήταν μόνο οι πρώτες μας ώρες στην Πράγα. Διαβάστε ολοκληρωμένο το άρθρο στο TimeOut Cyprus.

Κείμενο - φωτογραφίες: Μιχάλης Χριστοδούλου 

Tags πράγα, Κεντρική Βοημία, Ταξιδι, διασκεδαση, ζωη, life, cyprus airways


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1828 s (253 Queries.) // Parse time: 0.3393 s // Total time: 2.5220 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X