Έχουμε φάει κρέας αλόγου; Κι αν ναι, τι μπορεί να μας συμβεί;


Έχουμε φάει κρέας αλόγου; Κι αν ναι, τι μπορεί να μας συμβεί;

Τι συμβαίνει στην Κύπρο.

Εδώ και μερικές εβδομάδες έχει δημιουργηθεί ένας μικρός πανικός εξαιτίας του διατροφικού σκανδάλου που έκανε την «είσοδό» του στην Δυτική Ευρώπη.Αυτό της κατανάλωσης ακατάλληλου κρέατος αλόγου.

Ευτυχώς οι Αρχές στην Κύπρο παρακολουθούν πολύ στενά την όλη υπόθεση. Σύμφωνα με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, το σκάνδαλο έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2012, όμως, φαίνεται ότι οι σχετικές παρτίδες ήρθαν στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2013.

Την ανησυχία μας ήρθε να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η είδηση πως ακόμη και στα πασίγνωστα και sold out μπιφτεκάκια της ΙΚΕΑ βρέθηκε κρέας αλόγου. Πριν πάθεις σοκ, να σε θυμίσω πως έχουν ήδη αποσυρθεί από το μενού του εστιατορίου της εταιρείας για προληπτικούς λόγους.

Η κατανάλωση κρέατος αλόγου γίνεται εδώ και αιώνες με τις ασιατικές χώρες να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Ακόμη και στην Ευρώπη ,το κρέας αλόγου θεωρείται (κακώς) ένα από τα «πολυτελή» πιάτα με την Γαλλία να είναι μία από τις πιο περήφανες χώρες που το συγκαταλέγουν στην κουζίνα τους. Το μαγειρεύουν αυτούσιο, ή το συνδυάζουν με άλλα είδη κρέατος όπως ελαφιού ή μοσχαριού για να φτιάξουν μπιφτέκια. Αυτοί που το έχουν δοκιμάσει, λένε πως θυμίζει λίγο το μοσχάρι, αλλά με κάπως διαφορετική γεύση. Εξάλλου το κρέας αλόγου διαφέρει σε χρώμα. Τα νεαρά ζώα έχουν συνήθως πιο ανοικτό χρώμα, αλλά και γεύση εν αντιθέσει με τα πιο μεγάλα σε ηλικία. Τα ηλικιωμένα ζώα μάλιστα λέγεται πως έχουν και πιο τρυφερό κρέας κάτι που δεν συνηθίζουμε να βλέπουμε στα ζώα που καταναλώνουμε ευρέως, όπως το μοσχάρι και οι αμνοί.

Τώρα ποιος είναι ο κίνδυνος για την υγεία μας; Τα άλογα έχουν μία «ιδιαιτερότητα». Όσα είναι αγωνιστικά, δηλαδή λαμβάνουν μέρος σε ιπποδρομικούς αγώνες καταναλώνουν ασύστολα το αντιφλεγμονώδες φάρμακο φαινυλοβουταζόνη, ή «Bute»,  ένα απαγορευμένο για τον άνθρωπο φάρμακο το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και καρκίνο.

 Επικαλούμενη το Eurostat, η Βρετανική εφημερίδα "Τhe Guardian", δημοσίευσε άρθρο, σύμφωνα με το οποίο περισσότεροι από 60.000 τόνοι κρέατος ιπποειδών διανεμήθηκαν στο εμπόριο από και προς τις χώρες τις Ευρώπης μέσα στο 2012. Όπως δημοσίευσε το sigmalive.com τα εμπορικά δεδομένα, που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της η Eurostat, στην Κύπρο, έφτασαν 291,800 κιλά κρέατος ιπποειδών, δηλαδή αλόγου, γαϊδάρου και μουλαριού, με χώρες προέλευσης το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Τα στοιχεία αμφισβητούν, ωστόσο, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Γιώργος Κυριακίδης, δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο ότι τα στοιχεία δε δόθηκαν στη Eurostat από την Υπηρεσία του και διεξάγεται έρευνα ποιος έστειλε αυτά τα στοιχεία.

Παράλληλα, διερευνάται αν τα στοιχεία αυτά αφορούν την εγγεγραμμένη στην Κύπρο εταιρεία, η οποία, ωστόσο, δε διοχετεύει κρέας στην κυπριακή αγορά, αλλά στο εξωτερικό.

Tags κρέας αλόγου, ευ ζην


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.9419 s (233 Queries.) // Parse time: 0.2506 s // Total time: 3.1925 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X