Έρευνα Φλαούνα: Πόσα κοστίζουν σε 40 φούρνους της Κύπρου


Έρευνα Φλαούνα: Πόσα κοστίζουν σε 40 φούρνους της Κύπρου

Το απόλυτο πασχαλινό έδεσμα της Κύπρου όπως το συναντάμε φέτος σε 40 φούρνους του νησιού.

Η φλαούνα αποτελεί αναμφίβολα το απόλυτο κυπριακό παραδοσιακό έδεσμα του Πάσχα και δεν υπάρχει περίπτωση τις γιορτινές μέρες που έρχονται να απουσιάζει από κανένα κυπριακό σπίτι και εορταστικό τραπέζι. Ένα έδεσμα με μακρά ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων που το συναντούμε σε διαφορετικές εκδοχές και παραλλαγές σε όλη την Κύπρο.

Το βασικό χαρακτηριστικό της φλαούνας, στο οποίο οφείλει κυρίως τη μοναδικότητά της, είναι ο «φουκός», δηλαδή η γέμισή της που ετοιμάζεται αποβραδίς. Ο φουκός περιέχει τρίμμα ενός ειδικού κίτρινου τυριού -που μοιάζει με το ελληνικό λαδοτύρι Μυτιλήνης- που είθισται να παρασκευάζεται αυτή την εποχή του χρόνου. Πρόκειται για ένα συνήθως αιγοπρόβειο μαλακό τυρί, με ελάχιστο αλάτι, που δεν διατηρείται για καιρό στη συντήρηση. Στο τρίμμα προστίθενται αβγά, προζύμι και μυρωδικά, όπως ο δυόσμος. Οι πλείστοι παρασκευαστές βάζουν σήμερα στη γέμιση και σταφίδες, που σπάζουν κάπως την αλμύρα και προσθέτουν γλυκάδα. Η φλαούνα καταναλώνεται την Κυριακή της Λαμπρής και τις πρώτες μέρες μετά την Ανάσταση, αλλά και ολόχρονα, αφού μπορεί να συντηρηθεί για καιρό στην κατάψυξη.

Το θέμα φλαούνα, που σε λίγες ημέρες θα έχει την τιμητική του εμείς το ψάξαμε και συλλέξαμε το κόστος της φλαούνας φέτος σε 40 φούρνους του νησιού, τα είδη φλαούνας που θα βρεις στα ράφια τους με ή χωρίς σταφίδα, με τυρί ή αναρή, γλυκές ή αλμυρές. Μία ενδιαφέρουσα λίστα που θα σε βοηθήσει να κάνεις φέτος την αγορά σου για να βάλεις στο γιορτινό τραπέζι την φλαούνα που επιθυμείς. 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 

Mondial
Το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο Mondial φτιάχνει μυρωδάτες φλαούνες με σταφίδες ή χωρίς, με γέμιση από παφίτικο τυρί και μαλακό χαλλούμι, ενώ υπάρχει άφθονο μαχλέπι και μαστίχα στο φύλλο.
(22665316) Δημοσθένη Σεβέρη 14. Δ-Κ 06.00-22.00.

Νούφαρο
Mε γνώμονα την παράδοση, φτιάχνουν κλασικές, αλμυρές φλαούνες με σταφιδάκια ή χωρίς από χωριάτικο τυρί και χαλλούμι. Στο νέο τους κατάστημα θα βρεις επίσης μυρωδάτες αχνιστές αλμυρές και γλυκές φλαούνες.
(22109309) Αθηνών 45, Στρόβολος. Δ-Σ 08.00-21.00 & Κ 09.00-21.00.

Sarah Lyne
Στο μικρό και παραδοσιακό Sarah Lyne οι φλαούνες είναι παρασκευασμένες με παφίτικο τυρί, σκληρό παφίτικο χαλλούμι και με ένα άλλο μυστικό τυρί. Θα βρεις με σταφίδες ή χωρίς, μικρές ή μεγάλες, γλυκές και αλμυρές (€19 περίπου).
(22514550) Αρχ. Κυπριανού 29Γ, Στρόβολος. Δ-Παρ 07.00-17.30 & Σ 07.00-16.30. Διαβάστε ολοκληρωμένη την έρευνα στο CheckInCyprus.

Tags φλαούνα, φλαουνες, φούρνος, πασχα, φαγητο, food news


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2345 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3794 s // Total time: 2.6139 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X