Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής 10 Μαΐου 2019


Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής 10 Μαΐου 2019

H Στέλλα Πετρίδου, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος μας δίνει όλες τις συμβουλές περί σωστής διατροφής στο πλαίσιο της Παγκύπριας Ημέρας Διατροφής.

Η Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Μαΐου, μέρα που το 2008 ορίσθηκε ως θεσμός από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου.

Ένας θεσμός που μέχρι σήμερα έχει ως γνώμονα του τον πάγιο στόχο της Παγκύπριας Ημέρας Διατροφής την προβολή της υγιεινής διατροφής και την πρόληψη και θεραπεία σοβαρών διατροφικών προβλημάτων υγείας και την ταυτόχρονη θεσμοθέτηση της επιστήμης της Διατροφής/ Διαιτολογίας για την προστασία της υγείας του καταναλωτή.

Το φετινό θέμα της Παγκύπριας Ημέρας Διατροφής: 

‘’Τρώω σωστά σύμφωνα με τον τρόπο ζωής μου – Τρώω Σωστά, Ζω σωστά, Αισθάνομαι Υπέροχα’’

‘’Eat Right for Your Lifestyle – Eat Right, Live Right, Feel Great.’’

Στις μέρες μας, λίγο πολύ όλοι έχουμε μια εικόνα για το τι είναι "υγιεινή διατροφή" και πως την πετυχαίνεις. Για πολλούς όμως, όλο αυτό φαίνεται ... "βουνό". Όλες οι συμβουλές περί σωστής διατροφής, μοιάζουν με εφιάλτη και ηχούν ως απαγορεύσεις και στερήσεις.

Σωστή διατροφή σημαίνει στερήσεις για μια ζωή;

Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει. Η σωστή διατροφή αποτελείται από μία τεράστια ποικιλία τροφίμων και ο καθένας μπορεί να επιλέξει και να απολαύσει γεύσεις που επιθυμεί και που συνάμα κάνουν καλό στην υγεία του.

Για μια σωστή και υγιεινή διατροφή δεν αρκεί μόνο να προσέχουμε τι τρώμε αλλά και πώς, πόσο και πότε τρώμε. Τα παρακάτω 10 βήματα θα ωφελήσουν την υγεία σας και θα βοηθήσουν πολύ τον οργανισμό σας.

  1. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πλήρες πρωινό, δώστε στον οργανισμός σας  με την έναρξη της ημέρα όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που απαιτούνται για την ορθή λειτουργία του. Μελέτες έχουν δείξει ότι η παράλειψη πρωινού  συνδέετε  με αδυναμία συγκέντρωσης, κακή διάθεση, εξάντληση, παρατεταμένο άγχος και αυξημένη πείνα.
  2. Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας. Τα μικρά γεύματα (σνακ) μεταξύ των κυρίων γευμάτων μπορούν να κατευνάσουν την πείνα, αλλά μην τρώτε τόσο πολύ ώστε να αντικαταστήσουν τα κανονικά γεύματα. Τρώτε 2 – 3 κύρια γεύματα και 2 – 3  ενδιάμεσα σνακ ημερησίως.
  3. Προτιμήστε τα υγιή λιπαρά, δεν είναι όλα τα λιπαρά κακά για την υγεία. Προτιμήστε τα ακόρεστα λιπαρά, όπως είναι το ελαιόλαδο, αντί του βουτύρου, που είναι ένα από εκείνα τα λιπαρά που ευθύνονται για την κακή τους φήμη. Ακόμα όμως και αν καταναλώνετε αποκλειστικά καλά λίπη, διατηρήστε μια ισορροπία και σε αυτή την περίπτωση, καθώς  όλα περιέχουν θερμίδες.
  4. Καταναλώστε καθημερινά αρκετά δημητριακά, φρούτα και λαχανικά. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σάκχαρα, νερό, βιταμίνες και μέταλλα που ενισχύουν τη λειτουργία του μεταβολισμού και βοηθούν στην αποβολή άχρηστων ουσιών από το σώμα. Προσπαθήστε να καταναλώνετε ημερησίως 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.
  5. Περιορίστε το κρέας. Το κρέας, μαζί με τις πολύτιμες πρωτεΐνες, προσφέρει στον οργανισμό και κορεσμένα λίπη, που δεν ανήκουν στην καλή κατηγορία των λιπαρών στοιχείων. Γι’ αυτό, πάντα να προτιμάτε μικρές ποσότητες καθαρού κρέατος, ψάρι, φιλέτο κοτόπουλο, γαλοπούλα ή κουνέλι.
  6. Αποφύγετε το αλάτι. Η υπερκατανάλωση του συσχετίζεται με φουσκώματα (κατακρατήσεις υγρών), υπέρταση, καρδιοπάθειες, καρκίνο, νεφρικές δυσλειτουργίες, αγγειακές παθήσεις και οστεοπόρωση. Προσέξτε το έτοιμο επεξεργασμένο  φαγητό, τις κονσέρβες, το fast food,τα μπισκότα, το κόκκινο κρέας, τα τσιπς, τα γλυκά και τα αλλαντικά
  7. Καταναλώνετε λογικές μερίδες. Ένας εύκολος τρόπος να ελέγξετε το βάρος σας, είναι να μειώσετε της XXL μερίδες και να τρώτε με μέτρο και σύνεση. Δοκιμάστε να μειώσετε τις μερίδες με το να χρησιμοποιείτε μικρότερα πιάτα.  Αυτό είναι κάτι που θα σας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσετε τις μερίδες σας.
  8. Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Η αυξημένη κατανάλωση συνδέετε με αφυδάτωση και σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία και η κύρωση του ήπατος.
  9. Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση του οργανισμού σας. Προσπαθήστε να καταναλώνετε αρκετά υγρά κατά την διάρκεια της ημέρας. Τα ζεστά ροφήματα των χειμώνα και τα κρύα ροφήματα το καλοκαίρι αποτελούν εναλλακτική επιλογή για την ενυδάτωση του οργανισμού με κυρίαρχο το νερό.
  10. Θυμηθείτε παν μέτρον άριστον. Όλες οι τροφές χρειάζονται στη εβδομαδιαία μας διατροφή και η αιτία είναι ότι όλες, έχουν κάτι να μας προσφέρουν. Άλλες φορές αποτελούν μια “βόμβα” θρεπτικών στοιχείων και άλλοτε απλά, ευχαρίστησης. Ποτέ κανείς δεν έβλαψε το σώμα του τρώγοντας ένα λουκούλλειο γεύμα, όπου γέλασε και πέρασε όμορφα με αγαπημένα πρόσωπα. Σκεφτείτε το…

Τέλος να θυμάστε…

Πώς, πότε, γιατί και πού τρώμε είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώμε. Επιλέξτε ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής με θρεπτικά και γευστικά τρόφιμα – αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε τη γεύση του φαγητού σας.

Με λίγα λόγια είμαστε ότι τρώμε… όταν φροντίζουμε το σώμα μας   τότε,  το ίδιο μας το σώμα,  μας  “ευγνωμονεί” για μια ζωή..

Οι βασικές αρχές μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής παραμένουν οι ίδιες, είτε είμαστε 5 ή 10 ή 25 ή 65 χρονών αλλά με συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες, σύμφωνα με τα διάφορα στάδια της ζωής.

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 00357 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: nutritionplanforlife

Facebook: Στέλλα Πετρίδου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Tags diet, Διατροφή, στελλα πετριδου, Δίαιτα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1555 s (249 Queries.) // Parse time: 0.5713 s // Total time: 2.7268 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X