Η ζάχαρη βρίσκεται κρυμμένη σε αρκετά τρόφιμα


Η ζάχαρη βρίσκεται κρυμμένη σε αρκετά τρόφιμα

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας αποκαλύπτει έξι τρόπους που οι εταιρείες κρύβουν την περιεκτικότητα των τροφίμων σε σάκχαρα.

Ξέρουμε ότι η κατανάλωση ζάχαρης, ειδικά αν δεν την ελέγχουμε, σχετίζεται με πολλές σοβαρές παθήσεις, όπως παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. Δυστυχώς δεν είναι πάντα εύκολο να περιορίσουμε την ζάχαρη, καθώς βρίσκετε κρυμμένη σε πολλές τροφές.

Ένα μεγάλο μέρος της ημερήσιας πρόσληψης ζάχαρης είναι κρυμμένο μέσα σε διάφορα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, πολλά από τα οποία διατίθενται στην αγορά ως υγιεινά.

Οι εταιρείες τροφίμων κρύβουν την περιεκτικότητα των τροφίμων σε σάκχαρα με τους παρακάτω τρόπους:

1. Παρουσιάζοντας τη ζάχαρη με διαφορετικό όνομα

Η ζάχαρη είναι η γενική ονομασία που δίνεται στους υδατάνθρακες μικρής αλυσίδας που δίνουν στο φαγητό σας μια γλυκιά γεύση. Ωστόσο, η ζάχαρη έχει πολλές διαφορετικές μορφές και ονόματα, γεγονός που δυσκολεύει τον εντοπισμό της στις ετικέτες των τροφίμων.

Λόγω του ότι οι εταιρίες πολλές φορές χρησιμοποιούν σάκχαρα με διαφορετικά ονόματα είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν στις ετικέτες. Τα πιο συνηθισμένα ονόματα είναι η γλυκόζη, η φρουκτόζη, η μαλτόζη και η σακχαρόζη.

Για να αποτρέψετε τον εαυτό σας από τυχαία κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης, προσέξτε τα πρόσθετα αυτά σάκχαρα στις ετικέτες των τροφίμων:

  • Κρυσταλλική φρουκτόζη
  • Ζυμωμένος χυμός ζαχαροκάλαμου
  • Σκόνη βύνης
  • Μελάσσα
  • Διάφορα είδη σιροπιών όπως σιρόπι καλαμποκιού, μέλι κ.ά.

2. Συνδυάζοντας πολλούς διαφορετικούς τύπους ζάχαρης

Τα συστατικά απαριθμούνται κατά βάρος, με τα κύρια συστατικά αναγραφόμενα πρώτα. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο υπάρχει κάτι σε ένα φαγητό, τόσο ψηλότερα εμφανίζεται στον κατάλογο.

Οι κατασκευαστές τροφίμων συχνά επωφελούνται από αυτό. Για να κάνουν τα προϊόντα τους να φαίνονται πιο υγιεινά, ορισμένοι χρησιμοποιούν μικρότερες ποσότητες τριών ή τεσσάρων διαφορετικών τύπων ζάχαρης σε ένα προϊόν. Αυτά τα σάκχαρα εμφανίζονται στη λίστα των συστατικών, κάνοντας ένα προϊόν να μοιάζει σαν να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη όταν η ζάχαρη είναι πραγματικά ένα από τα κύρια συστατικά.

3. Προσθέτοντας ζάχαρη στα τρόφιμα που δεν θα περίμενε κανείς ότι περιέχουν ζάχαρη

Ορισμένοι κατασκευαστές τροφίμων προσθέτουν ζάχαρη σε τρόφιμα που δεν θεωρούνται πάντοτε γλυκά. Για παράδειγμα στα δημητριακά πρωινού, σε σάλτσες και στο γιαούρτι (ιδιαίτερα τα γιαούρτια φρούτων).

Για αυτό τον λόγο βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τις ετικέτες των συσκευασμένων ή επεξεργασμένων τροφίμων που πρόκειται να αγοράσετε.

4. Χρησιμοποιώντας εναλλακτικά προϊόντα σακχάρων αντί ζάχαρης

Οι εταιρείες τροφίμων κάνουν επίσης μερικά από τα προϊόντα τους να εμφανίζονται πιο υγιεινά με την εναλλαγή της ζάχαρης με ένα εναλλακτικό "υγιεινό" γλυκαντικό.

Αυτά τα μη επεξεργασμένα γλυκαντικά συνήθως παρασκευάζονται από το χυμό, τα φρούτα, τα λουλούδια ή τους σπόρους των φυτών. Μπορούν επίσης να προέρχονται από ζώα όπως το μέλι, για παράδειγμα ενώ αυτό μπορεί να κάνει το προϊόν να εμφανίζεται πιο υγιεινό. Η μη επεξεργασμένη ζάχαρη εξακολουθεί να είναι ζάχαρη.

5. Συνδυασμός προστιθέμενων σακχάρων με φυσικά σάκχαρα στη λίστα συστατικών

Ένα από τα προβλήματα με τις ετικέτες των τροφίμων είναι ότι δεν αναφέρουν πόση ζάχαρη σε ένα προϊόν προστίθεται και πόση είναι η φυσική ζάχαρη. Συνδυάζουν το σύνολο της ζάχαρης μαζί για να την κατατάξουν ως ενιαίο ποσό. Αυτό καθιστά δύσκολο να προσδιορίσετε πόση ζάχαρη βρίσκεται φυσικά στο φαγητό σας και πόσο έχει προστεθεί.

6. Προσθέτοντας τον ισχυρισμό ότι είναι "πιο υγιεινά"

Οι κατασκευαστές τροφίμων συχνά θέτουν ισχυρισμούς υγείας στο μπροστινό μέρος των τροφίμων. Αυτό μπορεί να κάνει κάποιες τροφές να φαίνονται σαν μια υγιεινή επιλογή, όταν στην πραγματικότητα είναι γεμάτες με προσθήκη ζάχαρης. Τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα είναι τα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως "διαιτητικά (diet)", "χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (low fat)", "φυσικά (natural)" ή "ελαφριά (light)". Αυτά τα προϊόντα είναι πράγματι συχνά χαμηλότερα σε λίπος και θερμίδες από τις κανονικές εκδόσεις. Ωστόσο, οι παραγωγοί τροφίμων συχνά προσθέτουν περισσότερη ζάχαρη για να τις κάνουν να γευτούν καλά.

Συνοψίζοντας...

  1. Η προσθήκη ζάχαρης μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί.
  2. Ο ευκολότερος τρόπος για να αποφύγετε την προσθήκη ζάχαρης είναι να αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, επιλέγοντας μη επεξεργασμένα.
  3. Αν αγοράζετε συσκευασμένα τρόφιμα, βεβαιωθείτε ότι έχετε μάθει πώς να αναγνωρίζετε την ζάχαρη στις ετικέτες των τροφίμων.

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 00357 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: nutritionplanforlife

Facebook: Στέλλα Πετρίδου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Tags ζαχαρη, υγεια, Διατροφή, Διαιτολογος, διατροφολόγος, health, στελλα πετριδου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4236 s (251 Queries.) // Parse time: 0.3673 s // Total time: 2.7910 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X