Αυτό είναι το θέμα που απασχολεί τους celebrities σε Κύπρο και Ελλάδα [βίντεο]


Αυτό είναι το θέμα που απασχολεί τους celebrities σε Κύπρο και Ελλάδα [βίντεο]

Για ποιο πράγμα μιλούν στα social media οι διάσημοι;

Το τελευταίο διάστημα γνωστά πρόσωπα της κυπριακής και ελληνικής showbiz, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζουν την ανησυχία τους όσον αφορά στη ρύπανση του περιβάλλοντος από τα πλαστικά. Ένα πρόβλημα που αποτελεί μεγάλο θέμα συζήτησης και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. 

Το πλαστικό έχει κυριεύσει τις ζωές μας και έχει αρνητικές και απρόβλεπτες επιπτώσεις στην υγεία μας. Αρκετοί είναι οι celebrities που θορυβήθηκαν από την κατάσταση και μέσα από τα social media τους, έλαβαν δράση ενημερώνοντας για τις συνέπειες της χρήσης του πλαστικού. Ανάμεσα σε αυτούς η Φαίη Σκορδά, η Ιωάννα Μαλέσκου, ο Ανδρέας Γεωργίου, η Κατερίνα Ζαρίφη, ο Λούης Πατσαλίδης, η Άντρη Καραντώνη, η Άντρεα Κυριάκου και η Pan Dragomir. 

Η πλαστική ρύπανση μας έχει περικυκλώσει

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως όσον αφορά στη ρύπανση από πλαστικό είναι αρκετά απογοητευτικά αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με τον ΟΗΕ κάθε χρόνο παγκοσμίως παράγονται γύρω στα 400 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού, από τα οποία μόλις λιγότερο από το 10% ανακυκλώνονται. Οι αριθμοί συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν δυσάρεστα δεδομένου ότι ο αριθμός των πλαστικών που παράγεται κάθε χρόνο είναι μεγαλύτερος από το άθροισμα του βάρους όλων των κατοίκων της γης. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται περισσότερο από ένα εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια την ημέρα, ενώ ο αριθμός των πλαστικών σακουλιών που χρησιμοποιούνται μόνο σε ένα χρόνο φτάνει το ένα τρισεκατομμύριο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andreas Geo (@georgiou82)

Μάλιστα, ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό από ότι ψάρια στη θάλασσα.

@pan.dragomir Κάνει πλαστικά σιόρ! Έχουμεν τοοοσες εναλλακτικές λύσεις! 🥲 #plasticfree #saynotoplastic #saveplanet #sunstainablility #glass #aluminium #can #plasticpolllution #environment #gogreen #saveoceans original sound - Pan Dragomir

Αρκετές επιστημονικές μελέτες κάνουν σαφές ότι τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά περνούν στην διατροφική αλυσίδα προκαλώντας ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά 

Τα μικροπλαστικά είναι πολύ μικρά κομματάκια πλαστικού με διάμετρο μεταξύ 1 mm και 5 mm ενώ τα νανοπλαστικά έχουν μικρότερη διάμετρο από 1 mm. Δημιουργούνται από τη διάσπαση μεγαλύτερων κομματιών πλαστικού, όπως μπουκαλιών και σακουλιών που εντοπίζονται σε ξηρά, θάλασσες και ωκεανούς. Τόσο τα μικροπλαστικά όσο και τα νανοπλαστικά καταλήγουν μέσα μας, μέσω της διατροφικής αλυσίδας και είναι επιβλαβή για την υγεία μας. Καταναλώνουμε, αναπνέουμε και προσλαμβάνουμε κατά μέσο όρο 5 γραμμάρια μικροπλαστικών την εβδομάδα, όσο το βάρος μίας πιστωτικής κάρτας την εβδομάδα. 

Η διαδρομή των μικροπλαστικών στον οργανισμό μας και οι κίνδυνοι για την υγεία μας

Τα μικροπλαστικά, σύμφωνα με συμπεράσματα ερευνών, πιθανότατα να επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Μέσω του πεπτικού μας συστήματος ενδέχεται να περάσουν στα υπόλοιπα συστήματα και όργανα, καθώς επίσης και από τους πνεύμονες απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος ή και μέσω του πλακούντα ακόμα και στα σώματα των εμβρύων. Τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά στον ανθρώπινο οργανισμό ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, να σχετίζονται με διάφορες μορφές καρκίνου αλλά και βλάβες σε όργανα όπως το συκώτι και η καρδιά.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by zArIfIoUs (@zarifious)

Μικροπλαστικά και νανοπλαστικά και στο νερό 

Η καθημερινή κατανάλωση νερού από εμφιαλωμένα μπουκάλια δεν είναι τόσο ακίνδυνη μιας και η παρουσία μικροπλαστικών και νανοπλαστικών είναι έντονη και σε αυτή την περίπτωση. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences αποκάλυψε ότι ένα λίτρο εμφιαλωμένου νερού περιέχει κατά μέσο όρο 240.000 ανιχνεύσιμα πλαστικά θραύσματα.

@louispatsalides Εσύ το ήξερες;; Μάθε το! Ναι υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά 🫶 plasticfree #saynotoplastic #saveplanet #sunstainablility #glass #aluminium #can #plasticpolllution #environment #gogreen #saveoceans original sound - Louis Patsalides

Πώς να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας και να προστατεύσουμε τον πλανήτη;

Υπάρχουν λύσεις για να καταφέρουμε με ατομική προσπάθεια, αλλάζοντας κάποιες από τις καθημερινές μας συνήθειες, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας και τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. 

Αντικαθιστώντας τα πλαστικά μπουκάλια για την κατανάλωση νερού με σκεύη αλουμινίου. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο εάν  θέλουμε ένα ποτό επιλέγοντας τα αλουμινένια κουτάκια αντί της πλαστικής συσκευασίας. 

Γενικά είναι σημαντικό, όπου μπορούμε, να αντικαταστήσουμε το πλαστικό με εναλλακτικά υλικά. Όπως το αλουμίνιο και το γυαλί καθώς λόγω των πλεονεκτημάτων που έχουν αποτελούν καλές εναλλακτικές λύσεις. Το γυαλί ανακυκλώνεται απεριόριστες φορές. Το αλουμίνιο ανακυκλώνεται πολλές φορές χωρίς να αλλοιώνεται η ποιότητα του. Το 75% της παγκόσμιας παραγωγής αλουμινίου επαναχρησιμοποιείται. Μάλιστα, ένα κουτί αλουμινίου που ρίχνεται στον κάδο ανακύκλωσης μπορεί να επιστρέψει στο ράφι ως νέο προϊόν μέσα σε λίγες ημέρες.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fay Skorda (@fayskorda)

Τα τρόφιμά μας εντός και εκτός ψυγείου να τα φυλάμε σε γυάλινα δοχεία, τα οποία και δεν αλλοιώνουν τη γεύση τους και που μπορεί να χρησιμοποιηθούν άπειρες φορές.

Στα ψώνια μας να φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας επαναχρησιμοποιούμενες ή υφασμάτινες τσάντες, κάτι που θα διασφαλίσει λιγότερη πλαστική ρύπανση και λιγότερα σακούλια στα στομάχια των ψαριών και των θαλάσσιων ζώων.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ioanna Maleskou (@imaleskou)

Και τέλος μπορούμε να αγοράζουμε προϊόντα από εταιρείες που υιοθετούν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον και που μειώνουν τη χρήση πλαστικού.
 

Tags μικροπλαστικα, νανοπλαστικα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2932 s (232 Queries.) // Parse time: 0.2381 s // Total time: 2.5313 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X