Η επιστημονική απάντηση.
Όλες βρισκόμαστε μπροστά από τον καθρέφτη κάποιες μέρες και αισθανόμαστε πανέμορφες και άλλες - χωρίς να αλλάξουμε κάτι ιδιαίτερα στην εμφάνισή μας - αισθανόμαστε άσχημες - ή τουλάχιστον λιγότερο όμορφες. Έχεις αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό; Εγώ λοιπόν ναι και κάπως έτσι ξεκίνησα την αναζήτηση για να βρω την επιστημονική απάντηση πίσω από το ερώτημά μου και πρόκειται να την μοιραστώ μαζί σου.
Πέραν από διάφορους παράγοντες όπως είναι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που μπορούν να μας βάλουν σε μια διαδικασία σύγκρισης και να μειώσουν την αυτοπεποίθησή μας, υπάρχει ένας επιστημονικός λόγος πίσω από αυτό. Το σημαντικότερο στοιχείο της εξήγησης είναι τα οιστρογόνα, μια ομάδα ορμονών που έχει μεγάλες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας. Αυτά λοιπόν επηρεάζουν τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά την εμφάνισή μας.
Συγκεκριμένα, στα μέσα με τέλη της Ωοθηλακικής φάσης που οδηγεί στην Ωορρηξία, τα οιστρογόνα βρίσκονται στο peak τους και κάπου έκει, το δέρμα αλλά και η διάθεσή μας, βρίσκονται συνήθως στην καλύτερή τους φάση. Κατά το τέλος της Ωχρινικής φάσης και την αρχή της περιόδου, τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι τα πιο χαμηλά. Αυτό μπορεί να επηρεάσει από τη διάθεσή μας και το πώς βλέπουμε τους εαυτούς μας, μέχρι πραγματικά, τα φυσικά χαρακτηριστικά μας, αφού επηρεάζουν την ποιότητα του δέρματος, την συμμετρία του προσώπου και την κατανομή του σωματικού λίπους. Τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων συνδέονται με πιο λείο δέρμα, πιο ομοιόμορφη επιδερμίδα και άρα επηρεάζουν άμεσα την εμφάνισή μας.
Φωτογραφία: Pinterest