Γιατί πεινάς πάντα τη νύχτα και πώς θα το ξεπεράσεις


Γιατί πεινάς πάντα τη νύχτα και πώς θα το ξεπεράσεις

Οι πιθανοί λόγοι για τους οποίους τρώτε τα βράδια.

Η νυχτερινή πείνα είναι κάτι για το οποίο με ρωτούν συνέχεια. Πολλοί λένε ότι «τρώνε πολύ καλά» όλη την ημέρα, αλλά μέχρι να αρχίσει το δείπνο, λιμοκτονούν και δεν φαίνεται να ικανοποιούν την πείνα τους.

Έχει τύχει και σε εμένα: «Έτρωγα καλά» στο πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα (που μεταφραζόταν σε ότι δεν έτρωγα σχεδόν αρκετά), έτρωγα στο δείπνο και μετά έβρισκα τον εαυτό μου μπρος-πίσω ανάμεσα στο ψυγείο και το ντουλάπι προσπαθώντας να αποφασίσω τι θα φάω που θα με ικανοποιούσε χωρίς να είναι πολύ "ανθυγιεινό".

Αυτές οι νυχτερινές επιδρομές φαγητού συνοδεύονται συχνά από ενοχές και φόβο για αύξηση βάρους, καθώς και από αίσθημα σωματικής δυσφορίας και φουσκώματος. Εάν το έχετε βιώσει αυτό, δεν είστε μόνοι. Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε μερικούς πιθανούς λόγους για τους οποίους τρώτε τα βράδια και πώς να το ξεπεράσετε.

 

Γιατί πεινάτε πάντα τη νύχτα

 

Δεν τρώτε αρκετά όλη την ημέρα

Ένας από τους μεγαλύτερους ενόχους της ακόρεστης νυχτερινής πείνας είναι ότι δεν τρώτε αρκετά μέσα στην ημέρα. Πολλοί μου λένε ότι «τα πάνε καλά» στο πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα και ότι η κόλαση ξεκινάει τα βράδια. Μετά από περαιτέρω διερεύνηση, συνήθως αναγνωρίζω ότι το «πάνε καλά» σημαίνει ότι δεν τρώνε σημαντικά γεύματα και σνακ και έτσι το σώμα τους προσπαθεί να πάρει ενέργεια προτού κοιμηθεί.

 

Τα γεύματά σας έχουν έλλειψη πρωτεΐνης, λίπους ή/και φυτικών ινών

Η πρωτεΐνη, το λίπος και οι φυτικές ίνες μας κρατούν χορτάτους. Εάν τα γεύματα και τα σνακ σας αποτελούνται κυρίως από απλούς υδατάνθρακες, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε πεινασμένοι λίγο μετά το φαγητό. Δεν είναι ότι οι απλοί υδατάνθρακες είναι «κακοί» ή «ανθυγιεινοί», το σώμα μας είναι απλώς πολύ αποτελεσματικό στη χρήση τους και έτσι δεν μας κρατούν χορτάτους για πολύ.

 

Λαμβάνετε ένα φάρμακο που αυξάνει την όρεξη

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να λειτουργήσουν ως διεγερτικά της όρεξης. Και μπορεί να διαπιστώσετε ότι αυτά τα σημάδια πείνας εκδηλώνονται το βράδυ.Ορισμένα αντικαταθλιπτικά, κορτικοστεροειδή, ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια και φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων μπορεί να έχουν αυξημένη όρεξη ως παρενέργεια. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν ανησυχείτε σχετικά με την φαρμακευτική σας αγωγή.

 

Τρώτε συναισθηματικά

Ίσως τρώτε αρκετά αλλά εξακολουθείτε να σκέφτεστε το φαγητό όλη την ώρα και να ψαχουλεύετε στο ντουλάπι. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι αυτή η παρόρμηση συνοδεύεται από έντονα συναισθήματα όπως άγχος, πλήξη και θλίψη. Το φαγητό είναι συναισθηματικό και όλοι τρώμε συναισθηματικά κατά καιρούς. Αλλά πιθανότατα πρέπει να το ξανασκεφτείτε εάν τρώτε κάθε φορά που αισθάνεστε άγχος ή βαριέστε.

 

Ασκείστε περισσότερο

Εάν είστε πιο δραστήριοι τον τελευταίο καιρό, το σώμα σας χρειάζεται περισσότερα καύσιμα. Το σώμα σας είναι εξαιρετικά έξυπνο και μπορεί να σας ενημερώσει όταν χρειάζεται κάποια επιπλέον τροφή. Προσπαθήστε να μην αμελήσετε τα σήματα που σας στέλνει. Είναι απολύτως φυσιολογικό να αυξάνεται η πείνα σας ως απάντηση στο ότι κάνετε περισσότερη σωματική δραστηριότητα.

 

Είναι ανθυγιεινό να τρώτε τη νύχτα;

Δεν είναι εγγενώς ανθυγιεινό να τρώτε το βράδυ. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι θερμίδες που καταναλώνονται μετά από μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας θα επηρεάσουν αρνητικά τον μεταβολισμό τους ή θα οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, αλλά αυτό είναι αναληθές. Ο μεταβολισμός σας δεν καθυστερεί ποτέ και το σώμα σας καίει θερμίδες όλες τις ώρες και όλη τη νύχτα.

 

Επίσης μερικοί βρίσκουν ότι το φαγητό τη νύχτα θα επηρεάσει τον ύπνο τους. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) ή παλινδρόμηση οξέος, καθώς η κατάκλιση μετά το φαγητό έχει ως αποτέλεσμα το οξύ του στομάχου να επανέρχεται στον οισοφάγο. Δοκιμάστε να τρώτε διαφορετικούς τύπους τροφών και διαφορετικές μερίδες και σε διαφορετικές ώρες, για να δείτε τι μπορεί να προκαλεί την κακή ποιότητα ύπνου.

 

Να τρώτε αρκετά όλη την ημέρα

Ενώ οι διατροφικές ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές και μάλιστα ποικίλλουν από μέρα σε μέρα, υπάρχουν μερικές συμβουλές που προτείνω για να διασφαλίσετε ότι τρώτε αρκετά όλη την ημέρα.

 

πηγή:jenny.gr# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
# Διαβαστε Περισσοτερα
Query time: 2.6418 s (232 Queries.) // Parse time: 0.2571 s // Total time: 2.8989 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X