Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας η αφρικανική σκόνη


Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας η αφρικανική σκόνη

Ποιοι κινδυνεύουν και τι μπορούν να κάνουν

Μπορεί να την έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, η σκόνη στην ατμόσφαιρα όμως δεν είναι αθώα και χρειάζεται προσοχή – ειδικά από κάποιους ανθρώπους. Ποιοι κινδυνεύουν και τι μπορούν να κάνουν

Άλλη μια μέρα ξυπνήσαμε με γκρίζο ουρανό και με αυτοκίνητα και βεράντες γεμάτες χώμα!

Η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει Ελλάδα και Κύπρο είναι πλέον ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σωματιδίων σκόνης από την έρημο Σαχάρα. Πέρα όμως από τα θέματα… καθαριότητας, μπορεί η σκόνη να δημιουργήσει θέματα υγείας;

Σε αυτό το ερώτημα απαντούν οι ειδικοί της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, που επισημαίνουν ποιοι θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα αλλά και πώς μπορούμε να προστατευτούμε και να μειώσουμε την έκθεσή μας στην αφρικανική σκόνη.

Αυτό το φυσικό γεγονός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της χώρας μας, κυρίως μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα, επισημαίνουν. Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα.

Η αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες. Τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης και αυτό απεικονίζεται και σε αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία.

 

πηγή:jennygr# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
# Διαβαστε Περισσοτερα
Query time: 0.0116 s (13 Queries.) // Parse time: 0.0465 s // Total time: 0.0581 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X