Πώς σχετίζεται η διατροφή με τις ημικρανίες; 


Πώς σχετίζεται η διατροφή με τις ημικρανίες; 

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις.   

Η ημικρανία, είναι μια πολυπαραγοντική πάθηση, δηλαδή για να εμφανιστεί χρειάζεται - τις πλείστες φορές – ένας συνδυασμός παραγόντων και όχι μόνο μία αιτία. Η διατροφή φαίνεται να έχει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των επεισοδίων ημικρανίας. 

Τροφές που ίσως να αυξάνουν τις πιθανότητες για ημικρανία

1) Καφεΐνη

Η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ημικρανία ή πονοκεφάλους. Αλλά σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας, η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να σταματήσουν οι επερχόμενες κρίσεις ημικρανίας. Μπορεί ακόμη να προσφέρει ανακούφιση από τον πονοκέφαλο με περιστασιακή χρήση. Αν πάσχεις συχνά από ημικρανίες, απόφυγε να καταναλώνεις υπερβολικές ποσότητες καφείνης.

2) Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι από τις πιο συχνές αιτίες που πιστεύεται ότι προκαλούν ημικρανία. Σύμφωνα με μια μελέτη, πάνω από το 35% των συμμετεχόντων με ημικρανία ανέφεραν ότι το αλκοόλ ήταν ένας από τους κοινούς παράγοντες. Το κόκκινο κρασί, ειδικότερα, αναφέρθηκε ως πιθανό αίτιο σε πάνω από το 77% των συμμετεχόντων που ανέφεραν την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη πονοκεφάλων.

3) Τεχνητά γλυκαντικά

Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά. Αυτές είναι εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης που προστίθενται σε τρόφιμα και ποτά για να προσθέσουν γλυκύτητα. Αλλά αυτά τα γλυκαντικά μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία. Η ασπαρτάμη, ειδικότερα, πιστεύεται ότι προκαλεί επεισόδια ημικρανίας.

4) Σοκολάτα

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας, η σοκολάτα πιστεύεται ότι είναι το δεύτερο πιο κοινό αίτιο για κρίσεις ημικρανίας μετά το αλκοόλ. Λένε ότι επηρεάζει περίπου το 22% των ανθρώπων που βιώνουν ημικρανία. Η σοκολάτα περιέχει τόσο καφεΐνη όσο και βήτα-φαινυλαιθυλαμίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους σε ορισμένα άτομα.

5) Τρόφιμα που περιέχουν MSG

Το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG) βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα ως πρόσθετο (ενισχυτικό γεύσης). Γενικά θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση, αλλά ορισμένοι ερευνητές το συνδέουν με κρίσεις ημικρανίας. Παρόλα αυτά πρέπει να γίνει περισσότερη μελέτη για να έχουμε μια πλήρη εικόνα της σχέσης του με την ημικρανία.

6) Αλλαντικά

Τα αλλαντικά και όλα τα επεξεργασμένα κρεάτα (όπως hot dog, λουκάνικα κλπ) περιέχουν συντηρητικά που ονομάζονται νιτρικά και τα νιτρώδη άλατα, τα οποία διατηρούν το χρώμα και τη γεύση τους. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να απελευθερώσουν μονοξείδιο του αζώτου στο αίμα, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το μονοξείδιο του αζώτου μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση ημικρανίας.

7) Τυριά μακράς ωρίμανσης

Όσο πιο ώριμο είναι ένα τυρί τόσο περισσότερη τυραμίνη περιέχει. Η τυραμίνη είναι μια άλλη χημική ουσία που έχει ειπωθεί ότι προκαλεί πονοκεφάλους και ημικρανία. Τυριά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τυραμίνη περιλαμβάνουν το brie, το μπλε τυρί (blue cheese), την παρμεζάνα, τη φέτα, το ελβετικό τυρί.

8) Τρόφιμα τουρσί και προιόντα που έχουν υποστεί ζύμωση

Όπως τα παλαιωμένα τυριά, τα τρόφιμα τουρσί μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες τυραμίνης. Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν το τουρσί, το κίμτσι, το kombucha.

9) Αλμυρά τρόφιμα

Τα αλμυρά τρόφιμα - ειδικά τα επεξεργασμένα όπως για παράδειγμα τα πατατάκια, τα αλμυρά αρτοσκευάσματα, τα fast food μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία σε μερικούς ανθρώπους. Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων νατρίου αυξάνει την αρτηριακή πίεση, προκαλώντας πιο εύκολα πονοκεφάλους ή κρίσεις ημικρανίας.

Οι ημικρανίες εμφανίζονται για διαφορετικούς λόγους στο κάθε άτομο. Οι τροφές αυτές ίσως να ενοχλούν κάποιους ενώ κάποιους άλλους όχι. Πρέπει πρώτα να αναγνωρίσεις τι ενοχλεί εσένα και μετά να προσέξεις τη διατροφή σου έτσι ώστε να μειώσεις όσο είναι εφικτό τον κίνδυνο εμφάνισης της ημικρανίας. 

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags διατροφη, ημικρανιες,


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
# Διαβαστε Περισσοτερα
Query time: 0.0109 s (13 Queries.) // Parse time: 0.0462 s // Total time: 0.0572 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X