Τι ώρα πρέπει να τρως πρωινό για σωστό μεταβολισμό;


Τι ώρα πρέπει να τρως πρωινό για σωστό μεταβολισμό;

Όλα όσα θες να γνωρίζεις. 

Όπως ήδη γνωρίζουμε δεν υπάρχει πιο σημαντικό γεύμα κατά τη διάρκεια της ημέρας από το πρωινό και φυσικά η κατανάλωση των σωστών τροφών το πρωί βοηθά στη βελτίωση του μεταβολισμού σας, στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα, στην λιγότερη πείνα κατά τη διάρκεια της ημέρας και γενικά σας δίνει όλα τα καλά καύσιμα που χρειάζεστε. Αλλά η κατανόηση του πότε είναι καλύτερο να τρώτε πρωινό είναι το επιπλέον βήμα που πρέπει να κάνετε για να νιώθετε καλά και να έχετε ενέργεια, ένα υγιές έντερο, να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας και να χάσετε βάρος.

Τι ώρα να τρώτε πρωινό για να χάσετε βάρος

Το πρωινό είναι συνήθως ένα γεύμα που τρώγεται στο σπίτι αμέσως μόλις ξυπνήσετε ή πριν φύγετε, αφού πλυθείτε και ετοιμαστείτε για την ημέρα. Αν σκεφτόμαστε μια υποθετική ώρα, το πρωινό θα πρέπει να λαμβάνεται μεταξύ 7:00 και 8:00 το πρωί, δηλαδή στην ώρα αφύπνισης. Ως εκ τούτου θεωρείται δεδομένο ότι η ώρα που σηκώνεστε είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάρετε πρωινό. Τι θα γινόταν όμως αν αυτό δεν συνέβαινε; Μάλιστα, υπάρχει ιδανική ώρα για πρωινό, η οποία δεν αντιστοιχεί απαραίτητα στην ώρα που ξυπνάτε. Πράγματι, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι προτιμότερο να αναβάλλετε το πρωινό για μία ή δύο ώρες, για να το πάρετε τη σωστή ώρα. Και επιπλέον, δεν υπάρχει σωστή ώρα για πρωινό, γιατί η σωστή διαφέρει από άτομο σε άτομο, ακόμη και από μέρα σε μέρα ανάλογα με το τι έγινε το προηγούμενο βράδυ.

Για να καταλάβετε ποια είναι η σωστή ώρα για πρωινό, πρέπει να κάνετε έναν εύκολο υπολογισμό και να αφήσετε τουλάχιστον 12 ώρες νηστείας να περάσουν μεταξύ του δείπνου το προηγούμενο βράδυ και του πρωινού το επόμενο πρωί. Για παράδειγμα, εάν έχετε δείπνο στις 8 μ.μ., τότε η σωστή ώρα πρωινού είναι 8 π.μ. Είναι αυτονόητο ότι εάν έχουμε ένα βραδινό γεύμα νωρίς, το πρωινό μπορεί να μεταφερθεί ή να παραμείνει στη συνηθισμένη μας ώρα, νηστεύοντας για περισσότερες από 12 ώρες. Ωστόσο, εάν δειπνήσουμε αργά πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και να υπολογίσουμε τη σωστή ώρα για το πρωινό, το οποίο μπορεί να αναβάλουμε την συγκεκριμένη ώρα που το τρώμε πάντα.

Περνώντας 12 ώρες νηστείας μεταξύ αυτών των γευμάτων βοηθά το εντερικό μικροβίωμα και όλα τα τρισεκατομμύρια καλά βακτήρια του να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα, γιατί με αυτόν τον τρόπο τους δίνετε την ευκαιρία να ξεκουραστούν από την καθημερινή εργασία, ώστε να μπορεί να αναγεννηθεί και να κάνει το έντερο να λειτουργεί καλά. Ένα υγιές έντερο είναι απαραίτητο για την υγεία του σώματος και η φροντίδα του μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού και κατά συνέπεια στην απώλεια βάρους.

Μέχρι τι ώρα παίρνετε πρωινό; Αν ξυπνήσουμε αργά μπορούμε να το παραλείψουμε;

Φυσικά προκύπτει να αναρωτιόμαστε πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε όταν τρώμε βραδινό αργά και επομένως, υπολογίζοντας τις 12 ώρες νηστείας, θα βρισκόμαστε να παίρνουμε πρωινό αργά το πρωί. Μέχρι ποια ώρα μπορεί να αναβληθεί; Και αν έχω δείπνο αργά και ξυπνήσω αργά, πρέπει να το έχω ακόμα ή μπορώ να το παραλείψω; Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής προσδιόρισε τις 9:00 ως τη μέγιστη ώρα μέσα στην οποία πρέπει να τρώμε πρωινό για να μειώσουμε την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 έως και 60%. Ο λόγος έγκειται στην ικανότητα του μεταβολισμού μας να λειτουργεί καλύτερα το πρώτο πράγμα το πρωί και να είναι πιο ανθεκτικός στην ινσουλίνη καθώς προχωράει το ρολόι. Η ινσουλίνη είναι μια πολύ σημαντική ορμόνη για τη ρύθμιση της παρουσίας σακχάρου στο αίμα.

Όταν είμαστε ανθεκτικοί στην ινσουλίνη, η παρουσία γλυκόζης στο αίμα αυξάνεται και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται και βραχυπρόθεσμα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, συσσώρευση λίπους ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς και μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε έναρξη παθολογιών όπως ο διαβήτης τύπου 2. Η κατανάλωση πρωινού από νωρίς, επομένως, θα βοηθούσε το σώμα να μεταβολίσει καλύτερα την τροφή.

Ωστόσο, η ώρα 9:00 πρέπει να θεωρείται μόνο ως ενδεικτική ώρα. Εάν έχετε δείπνο αργά, μπορείτε ακόμα να περιμένετε 12 ώρες πριν πάρετε ένα ελαφρύ πρωινό, ακόμα και ένα μπισκότο και έναν καφέ, χωρίς να αναβάλλετε το μεσημεριανό γεύμα. Είναι εντάξει, εφόσον το βραδινό γεύμα αργά ήταν μόνο για μία περίπτωση και δεν είναι συνήθεια. Το να δειπνήσετε αργά και μετά να παραλείψετε το πρωινό είναι ένας πολύ λάθος συνδυασμός.

Μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology υπογραμμίζει πώς σε άτομα που τρώνε αργά το βραδινό και δεν τρώνε συνήθως πρωινό, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων όπως καρδιακή προσβολή, αυξάνοντας επίσης τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Και τότε, γιατί να το παραλείψουμε εάν μας δίνει ενέργεια και υπάρχουν πολλές συνταγές για αλμυρό πρωινό ή υγιεινό γλυκό πρωινό για να διαλέξετε;

Πηγή: vogue.gr 

Tags διατροφη, υγεια, μεταβολισμος,


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
# Διαβαστε Περισσοτερα
Query time: 4.7945 s (236 Queries.) // Parse time: 0.3612 s // Total time: 5.1557 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X