Το να ανεβαίνεις σκαλιά, θα σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο, σύμφωνα με μελέτη


Το να ανεβαίνεις σκαλιά, θα σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο, σύμφωνα με μελέτη

Πόσα σκαλιά πρέπει να ανεβαίνει ένας άνθρωπος καθημερινά για να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς του;

Τα οφέλη που έχει το περπάτημα για την ψυχολογική και σωματική υγεία μας είναι πολλά και όλοι γνωρίζουμε πόσο καλό κάνει στον οργανισμό μας να περπατάμε για κάποια ώρα μέσα στην καθημερινότητα. Νέα έρευνα έρχεται να αποδείξει πως το να ανεβαίνεις τα σκαλιά, αντί να χρησιμοποιείς το ασανσέρ, μπορεί να σε κάνει να ζήσεις περισσότερο. Καλά διάβασες.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Atherosclerosis το 2023, εξέτασε ακριβώς πόσα σκαλιά πρέπει να ανεβαίνει ένας άνθρωπος καθημερινά για να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς του. Η απάντηση, λοιπόν, είναι 50 σκαλιά την ημέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν, αν το τηρήσεις καθημερινά, έχεις 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσεις κάποια καρδιαγγειακή νόσο.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι που για ένα διάστημα ανέβαιναν σκάλες και μετά σταμάτησαν, παρουσίασαν 32% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασκούνταν καθόλου», υποστήριξε η γιατρός Υβόνι Κόβιν. Να σημειωθεί, πως η μελέτη απλώς επισημαίνει τις συσχετίσεις μεταξύ αυτής της δραστηριότητας και της υγείας της καρδιάς.

Το ανέβασμα σκαλοπατιών ανήκει στην κατηγορία της αερόβιας άσκησης, δηλαδή της κίνησης που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και τα επίπεδα οξυγόνου, χρησιμοποιώντας επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα. Παράλληλα, η αερόβια άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης, αλλά και καρδιακών παθήσεων.

Αν, λοιπόν, βαριέσαι το απλό περπάτημα ή το τρέξιμο σου φαίνεται κουραστικό, μήπως να αρχίσεις να ανεβαίνεις σκάλες; Κάνε την αρχή από τα σκαλιά της πολυκατοικίας ή της δουλειάς σου και σιγά - σιγά άρχισε να αυξάνεις τον ρυθμό που τα ανεβαίνεις. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η φυσική κατάστασή σου θα βελτιωθεί.

 

Πηγή:jenny.gr# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
# Διαβαστε Περισσοτερα
Query time: 2.1253 s (230 Queries.) // Parse time: 0.2286 s // Total time: 2.3539 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X